parforhold med ADHD eller ADD

Problematikker der kan opstå, og lidt om hvordan man kan håndtere dem

I parforhold med ADHD eller ADD, ser jeg ofte, at de egentlig har mange af de helt almindelige udfordringer, men udtrykket er voldsommere. Mange par kommer, med et stort ønske om at finde ud af, hvad der er hvad. Hvad skyldes ADHD/ADD og hvad er helt almindeligt? Hvis det kun er den ene der har ADD/ADHD så er det vigtigt at få afklaret hvordan vi kan tale om det i parterapien.

I skal være detektiver på jeres egne reaktioner.

For nogle er det ikke rart at få at vide af sin partner, at den eller den adfærd må være ADHD’en, for andre spiller det ikke den store rolle. Som regel bliver det tryggere for begge, når den ene forstår hvad der er på spil for den anden. Det går begge veje. Det har også stor betydning at få klarhed for, at mennesker der har ADHD/ADD lægger meget energi i at begå sig, men nogle gange smutter det for dem, og det er ikke med vilje. De kan faktisk ikke gøre for det.

Udtryk jer kort, konkret og direkte.

Hvad er din bagage

Vores psykiske bagage er de oplevelser vi har med os fra vores levede liv. Mange med ADHD (ikke så mange med ADD) har fået meget skæld ud. De er blevet irettesat gennem hele deres opvækst. Det kommer til at have betydning for, hvordan man reagerer på verden senere i livet. Især hvordan man reagerer på sin partner.

Kommunikation

ADHD og ADD kan påvirke en persons evne til at koncentrere sig og lytte, hvilket kan føre til misforståelser og konflikter i parforholdet. Et eksempel kan være, at den ene er ved at fortælle om noget følsomt. Pludselig afbryder den anden, for der kom noget forbi eller en tanke forstyrrede. Det kan føles sårende og tolkes som manglende interesse. Så kan det være, at den der var ved at fortælle noget vigtigt, bliver ked af det og reagerer med vrede. For alle par, er det vigtigt at fatte sig i korthed. For par, hvor den ene eller begge har ADHD/ADD, er det endnu vigtigere. Mennesker med ADHD/ADD skal anstrenge sig mere for at koncentrere sig. Derfor er det endnu vigtigere at bruge få ord, hvis det er meget vigtigt, at budskabet forstås. Udtryk jer kort, konkret og direkte. Det kan føles uvant i starten, men det virker.

Udfordringer med organisering og planlægning

ADHD og ADD kan påvirke en persons evne til at organisere tid og opretholde struktur i dagligdagen. Dette kan resultere i konflikter i forholdet, især hvis den anden partner føler sig overvældet af at skulle påtage sig ekstra ansvar. Her kan det være hjælpsomt med en tavle eller et whiteboard hvor I skriver ned hvad der skal ske i løbet af ugen. For nogle virker det også at samkøre kalendere, men det at skulle have telefonen op af lommen og klikke sig ind i kalenderen, kan være nok til at aflede opmærksomheden og føles besværligt. Det er også rigtig godt, hvis I kan samarbejde om at udvikle rutiner og systemer, der fungerer for begge parter. Vær tålmodige og støttende over for hinanden og husk, at det er en proces. I øver jer.

Impulsivitet og hyperaktivitet

For nogle mennesker med ADHD eller ADD fylder impulsivitet og hyperaktivitet en del. Det kan være skønt og charmerende, men det kan også føre til misforståelser og konflikter. Her hjælper det ofte, når parret får snakket om, hvad det er der sker. I skal være detektiver på jeres egne reaktioner. F. eks.: Den der har ADD/ADHD er ikke klar over hvor sårende et verbalt udbrud kan føles for den anden. Den anden reagerer måske med vrede, fordi hun/han føler sig urimeligt behandlet. Konflikten eskalerer og det hele eksploderer. Måske kan I sammen opdage hvornår det hele starter og finde ud af en ny måde at håndtere det på. Så kan I øve jer og hjælpe hinanden med at blive opmærksomme på, når det sker. Men, lad være med at prøve at finde en løsning mens I begge er oprørte. Vent, til I er blevet rolige igen.

Forskellige behov for stimulering

I parforhold med ADHD eller ADD kan partnerne have forskellige behov for stimulering og aktivitet. Det kan føre til uenigheder i forholdet, hvis den ene partner foretrækker mere ro og stabilitet, mens den anden søger spænding og variation. Det er vigtigt at finde kompromisser og aktiviteter, som begge parter kan nyde sammen. Det er vigtigt, at I respekterer hinandens behov og grænser.

Følelsesmæssig regulering

ADHD og ADD kan påvirke et menneskes evne til at regulere sine følelser, hvilket kan føre til humørsvingninger eller voldsomme følelsesmæssige reaktioner. Nogle voksne med ADHD/ADD har gennem livet fået lært sig forskellige strategier til at nedregulere sig selv. Ofte er det særligt svært sammen med den man elsker. Det er den person der kan få os allermest op i det røde felt. Samtidig er det den person vi mindst ønsker at såre. Her gælder det om at kende sig selv rigtig godt. Det er vigtigt at få et sprog for sine følelser, for igen er det noget I kan hjælpe hinanden med at blive gode til, sammen. Det kan også være nyttigt at søge støtte fra en terapeut, der har erfaring med at arbejde med ADHD eller ADD i relationer.

Kan du mærke dig selv?

I sidste ende handler det om at kunne mærke sig selv og kunne sætte ord på sine følelser, så man kan sætte grænser og derigennem opbygge forståelse for hinandens følelser og reaktioner. Så kan I støtte hinanden og være sammen om at udvikle jer som par.

Hvis du vil vide mere om ADHD Jael Lauritzen – Psykoterapeut MPFog ADD kan du klikke her.

Du kan også klikke her og læse mere om hvad det vil sige at gå i parterapi hos mig.

 

ADD, ADHD, Familieterapi, Parterapi

Del artiklen med andre:

Utroskab få hjælp

Kærlighedssprog

Kærlighedssprog

Jul og ensomhed

Utroskab

Utroskab – Tilknytning og Længsler

Irritation i parforholdet

Irritation kan være en længsel efter nærhed

En vellykket familie

Boganmeldelse

Grænser

Sårbarhed

lille pige ser ned

Sårbarhed og skam, TED-talk med Brené Brown

d