fra irritation til nærhed

Irritation er et tema jeg møder meget ofte i familier og par. Den lille, dagligdags irritation. Hun kan foreksempel blive irriteret over måden han trykker tandpastatuben på. Han har ALTID en lidt spids kommentar til måden hun udfører praktiske gøremål. Tonen er med tiden er blevet mere og mere sarkastisk. Hun føler, at han nærmest provokerer med vilje. Der er uendeligt mange måder irritation kommer til udtryk på.

Det kan I lave om på. Det kræver lidt detektivarbejde og nysgerrighed på hinanden, men det er slet ikke umuligt.

Først skal I finde ud af, om der er noget I længes efter. Det kan være noget i jeres indbyrdes relation, men det kan også være en længsel efter den frihed I havde, før I fik børn, en længsel efter tryghed eller ro i livet.

Mærk din længsel

Når vi længes efter noget, kan vi have en tendens til at pege det væk fra os selv, over på nogen andre, noget der sker omkring os og ikke i os. Det handler helt grundlæggende om, at vi har et behov, som vi måske slet ikke er klar over eller ikke tør mærke. For tænk, hvis det behov ikke kan opfyldes, når vi siger det højt. Så kan vi føle os afvist. For mange er en afvisning endnu mere ubærlig, end at have et uopfyldt behov.

Hvis I er en familie, der har lyst til at blive klogere på hinanden, så Kan I prøve at lave øvelsen nedenfor. I kan også klikke jer videre til min side for familieterapi. Hvis i er et par, kan I måske få noget ud af at læse videre på siden for Parterapi.

Lille øvelse

Hvis i har lyst til at undersøge nærmere, hvordan i har det hjemme i din familie, så er her en lille øvelse:

Find papir og blyant til alle, der har lyst til at være med. Yngre børn kan få hjælp af en voksen.

I kan sidde sammen eller hver for sig, mens i svarer på følgende spørgsmål:

  1. Find 1 – 3 ting du holder særligt af ved din familie
  2. Find 1 – 3 ting du kunne tænke dig var anderledes i din familie
  3. Er der noget du længes du efter i din familie?

Når I er klar, læser I op for hinanden, hvad I hver især har fundet frem til. Læg så mærke til, om der er punkter, hvor I er forskellige. Hvis der er det, så se på jeres forskelligheder med nysgerrige øjne. Med dét mener jeg: Vær interesseret, spørg ind, vær ikke-dømmende.

Vil du læse mere?

Hvis du har lyst til at læse mere, så klik her “Hvordan Bevæger I jer Som Par Fra Irritation Til Nærhed”, og læs min artikel om samme emne. God fornøjelse

Artikler, Familieterapi, Parterapi

Del artiklen med andre:

ADHD ADD parforhold jaellauritzen.dk

Parforhold med ADHD eller ADD

Utroskab få hjælp

Kærlighedssprog

Kærlighedssprog

Jul og ensomhed

Utroskab

Utroskab – Tilknytning og Længsler

En vellykket familie

Boganmeldelse

Grænser

Sårbarhed

lille pige ser ned

Sårbarhed og skam, TED-talk med Brené Brown

d