Sårbarhed og skam er ikke synonymt med svaghed

Sårbarhed er omdrejningspunktet for Brené Brown’s forskning. Hun og hendes team har gennem en årrække interviewet tusinder af mennesker. Resultaterne viser, at skam og mindreværd er helt almindelige følelser i mennesker. Men skamfølelse kan være ødelæggende for et menneske. Et helt grundlæggende vilkår for mennesket er, at vi er følelsesmæssigt sårbare. Men for mange er sårbarhed og skam lig med svaghed, og hvis man er svag, kan man blive væltet. Derfor er mange bange for, at andre skal se deres sårbarhed. Men samtidig bliver det at turde vise sin sårbarhed, synonymt med stort mod.

Skam

Det kræver mod at vise og stå ved sin sårbarhed, men først da kan vi blive virkelig set og mødt i vores nærmeste relationer.

Det kan børn lære af de voksne, der omgiver dem, hvis de voksne har modet, og selv tør vise deres sårbarhed. Hvis man som barn ikke har lært, at det man mærkede og følte, var rigtigt, så bliver man fyldt af skam. Fordi man i stedet lærer, at man er forkert. Det er skamfuldt ikke at føle sig rigtig.

At blive set

Så kan det hjælpe at blive mødt uden fordømmelse. Derfor, kan det være helende at komme i terapi, hos et menneske, der kan rumme dig og lytte med et åbent sind, til din fortælling om livet. En følelse er der, hvis den er følt. Så ligemeget hvad du føler, kan det ikke være forkert. Også selv om andre føler noget andet i den samme situation.

Hvis du har fået lyst til en uforpligtende snak om, hvordan jeg kan hjælpe dig, er du velkommen til at kontakte mig. Klik her

Du kan også læse mere om sårbarhed hvis du klikker her

Men se nu Brené Brown. Videoen er tekstet på dansk.

Her er en fantastisk TED-talk med én af mine helt store “guruer”, Brené Brown, der forsker i sårbarhed. 

Individuel terapi

Del artiklen med andre:

Kærlighedssprog

Kærlighedssprog

Jul og ensomhed

Utroskab

Utroskab – Tilknytning og Længsler

Irritation i parforholdet

Irritation kan være en længsel efter nærhed

En vellykket familie

Boganmeldelse

Grænser

Sårbarhed

d