Familieterapi – Snak om det – København – også på engelsk
Hvad børn ikke ved, har de ondt af
Familieterapi – snak om det er for alle familier, der har brug for at tale om noget, der er svært for de voksne. Få hjælp til at bryde tabuer. Det kan f.eks. være psykisk sygdom, skilsmisse eller dødsfald der påvirker de voksne. Ofte tænker de voksne, at det er bedre for børnene ikke at bekymre sig om. Børnene virker jo umiddelbart som om de har det fint. Men børnene i familien mærker, at de voksne har det svært, at noget er skjult.
Derfor skal I snakke om det!
Mange børn tror, at de er skyld i de voksnes problemer. De har tanker som: “Mor er ked af det, fordi det er besværligt at have mig”, eller: “Mor og far skændes, fordi vi larmer for meget og ikke kan opføre os ordentligt”. I værste fald, når det enkelte barn frem til, at: “Måske havde de voksne det bedre, hvis jeg slet ikke var her”. Børn forsøger med andre ord at skabe mening med det de mærker og vil ofte vende pilen mod dem selv, som en årsag til, at de voksne er triste, vrede eller følelsesmæssigt utilgængelige. Sådan opstår deres egen fortælling om, hvordan verden hænger sammen. Men børnene fortæller det ikke til de voksne. de mærker, at der ikke er overskud og så forsøger de at passe på de voksne, ved ikke at fortælle, at de selv har det svært. Derfor skal I snakke om det!
Sådan kan et “Familieterapi – snak om det” -forløb se ud
Du/I kontakter mig på telefon eller e-mail og fortæller, at du/I er interesseret i “Familieterapi – snak om det”. Her aftaler vi en dato for den første samtale.
1. Første samtale er en forældresamtale. Den varer 60-90 min. afhængigt af, om der er én eller flere forældre. (Andre voksne med en lignenede omsorgsrolle for barnet/børnene, kan selvfølgelig også være relevante ved denne samtale).
2. Anden samtale er familiesamtalen med barnet/børnene. Her kan det være én af forældrene, der fortæller, men det kan også være mig. Så hjælper jeg med at fortælle barnet/børnene om det, de voksne føler er så svært.
Efter 2. samtale taler vi om, om der er behov for flere samtaler og om barnet/børnene skal med igen. Ingen familier er ens, derfor skal hvert enkelt forløb tilpasses familien. Jeg hjælper jer med at finde frem til en model, der giver mening for jer.
Børnene er fredet
Selvom det er en familiesamtale bliver børnene ikke spurgt om noget eller presset til at tale. De er som udgangspunkt med på “en lytter”, men er hele tiden velkomne til at kommentere og blive en del af samtalen, hvis de har lyst. Det gælder både store og små børn. Det kan føles meget voldsomt for et barn at blive bedt om at sige noget om, hvad det tænker eller føler. Meningen med samtalen er, at børnene skal få indsigt i og forståelse af, hvorfor de voksne opfører sig, som de gør, hjemme i familien. De er ikke med for at blive udspurgt af de voksne.
Hvis du har fået lyst til at vide mere om tankerne bag “Snak om det“, kan jeg varmt anbefale Karen Glistrups bog: “Hvad børn ikke ved… har de ondt af. Følg linket og se flere af hendes udgivelser. Hendes bøger er fantastiske, hjertevarme og omsorgsfulde. Gå også ind på hendes hjemmeside snakomdet.dk og se hvad hun skriver om, hvorfor vi skal snakke med vores børn om de svære ting i familien.
Læs mere
Du kan læse mere om de forskellige tilbud her på hjemmesiden, hvis du klikker på linksene herunder.
Du er også altid velkommen til at kontakte mig for en snak på telefonen. Det er helt uforpligtende.